Lied van Soenda

Joop Keesmaat, Martijn Apituley en Urmie Plein

“Heer, neem geen overhaast besluit. Laat hem liever een weekje wachten.”

Theater De Evenaar presenteert Het lied van Soenda

geënsceneerde lezing van 14e eeuws koningsdrama Kidung Sunda, in een vertaling uit 1933 van Dr. C. Hooykaas, doorsneden met fragmenten uit gedichten van Warih Wisatsana, Agus R. Sarjono, Nenden Lilis, Soni Farid Maulana en W. S. Rendra

samenstelling en regie: Carel Alphenaar

Het lied van Soenda doet verslag van een dramatische episode uit wat de ‘gouden eeuw van Indonesië’ wordt genoemd: het Oostjavaanse rijk Majapáhit. We schrijven 1357. Een belangwekkend huwelijk staat te gebeuren tussen de jonge koning Hajam Woeroek en de prinses van Soenda. Alle voorbereidingen worden getroffen en de gehele hofhouding van Soenda is gearriveerd op de oostelijke kust van Java.

Gajah Mada, rijksbestuurder van Majapáhit, ziet in het voorgenomen huwelijk een bedreiging van zijn macht en zet op diplomatieke wijze de hakken in het zand. “Naar Boebat gaan ter verwelkoming en ontvangst van de koning van Soenda, moest ge maar liever niet doen. Het zou niet in overeenstemming zijn met het tot dusverre door ons gevoerd buitenlands beleid.” Aldus zijn raad aan Hajam Woeroek. Deze provocatie leidt tot een uitwisseling van vijandigheden en mondt uit in de Slag bij Boebat, waarin Soenda verpletterend werd verslagen. Deze vernedering staat nog altijd gegrift in het collectieve geheugen der Soendanezen!

In opdracht van Theater De Evenaar bewerkte ‘mobiel dramaturg’ Carel Alphenaar deze prachtige en meeslepende tekst tot een geënsceneerde lezing, waarbij Alphenaar als contrapunt een aantal eigentijdse Indonesische dichters aan het woord laat. Acteurs Joop Keesmaat, Martijn Apituley en Urmie Plein ‘lezen’ Het lied van Soenda, waarbij ieder meerdere rollen vertolkt.

Esther Viersen tekent voor de algehele vormgeving, Ernst Heins voor het geluidsdecor, Anneke Djajasoebrata en Ton van de Langkruis voor de adviezen, Jean van Lingen voor de fotografie, René de Ries voor de techniek, Marc Isphording voor de productie.

Het lied van Soenda werd mede mogelijk door financiële steun van de Rotterdamse Kunststichting en werd geproduceerd naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Majapáhit – gouden eeuw van Indonesië’, welke tot en met 20 mei 2001 te zien is in het Wereldmuseum Rotterdam.

Vrijdag 8 (try out) en zaterdag 9 december 2000 (première), vrijdag 26 en zaterdag 27 januari 2001: Theater De Evenaar, Rotterdam (aanvang 20.15 uur).
Donderdag 18 januari 2001: RASA, Utrecht (aanvang 20.30 uur)
Vrijdag 19 januari 2001: Theater ah Spui, Den Haag i.h.k.v. Festival Winternachten*
Zaterdag 20 januari 2001: De Balie, Amsterdam, i.h.k.v. Manifestatie Out of Order (aanvang 20.00 uur)
*De voorstelling in Den Haag zal een ingekorte versie zijn met een speciale bijdrage van dichter Agus R. Sarjono.