Marieke, of: Het meiske en de paarse hei

Vraag een bioloog waarom de heide in augustus paars kleurt en je krijgt een interessant verhaal over stikstof en heidebeheer en zo. In de Maashorst weten we beter. Luister maar naar het verhaal van Marieke…

Marieke is een lokale, onbekende bekendheid in Uden. Verborgen in een verhaal in het boek Udense vertellingen van Kruisheer Antoon van den Elzen (1977).  

Marc Isphording heeft haar verhaal bewerkt tot een vertelling door Marieke zelf. Zij neemt je mee in de dramatiek van haar leven, hoe ze Onze Lieve Vrouw ter Linde ontmoet en uiteindelijk verantwoordelijk is voor de prachtige paarse hei in het Land van Ravenstein. Zo’n 600 jaar geleden…

‘Marieke, of: Het meiske en de paarse hei’ is vanaf zondag 14 augustus te beluisteren als podcast. Gratis. Het hele jaar rond. De vertelling duurt zo’n 20 minuten en is bedoeld voor volwassenen en voor kinderen vanaf 8 jaar.

De beste plek om het verhaal te beluisteren is op een bankje in de Maashorst, met een koptelefoon of speakertje. Maar languit op de bank met je ogen dicht kan natuurlijk ook;)


Stem: José Kuijpers
Tekst: Marc Isphording
Regie: Moniek Merkx
Opname-techniek: Stan Bes / Maaspodium Rotterdam
Soundtrack: Bart van Dongen
Fotografie: Willem Kuijpers
Productie: Theaterspoor
Educatie: Anne Dortmans en Danielle Verhagen / Kunst&Co.
Met dank aan: Leny van Grootel, Adriaan Sanders, Sara Giampaolo en Maas Theater en Dans.


Het oorspronkelijke verhaal over Marieke staat in ‘Udense Vertellingen – In den hoek van het vuur’, geschreven door Kruisheer A. van den Elsen. De tekeningen zijn van de hand van Henk Spierenburg, oud-docent Kruisherencollege. Het boek is in 1977 uitgegeven ter gelegenheid van de feestelijke opening van de nieuwe Openbare Leeszaal en Bibliotheek te Uden.

Onderdeel van het Theaterspoor-project “Kom op verhaal in de Maashorst”.