Marieke, of: Het meiske en de paarse hei

Vraag een kenner waarom de heide in augustus van kleur verschiet en je krijgt een interessant verhaal over stikstof en heidebeheer en zo. In de Maashorst weten we beter. Luister maar naar het verhaal van Marieke…

… een verhaal waarin je zult ontdekken waarom de heide steeds weer paars kleurt en wat de ontmoeting tussen Marieke en Onze Lieve Vrouw ter Linde – 600 jaar geleden! – daarmee te maken heeft.

Dit verhaal werd gelukkig bewaard in het boek ‘Udense vertellingen’. Marc Isphording bewerkte het tot een spannende vertelling waardoor je nooit meer over de hei zult wandelen zonder aan dit meiske te denken.

‘Marieke, of: Het meiske en de paarse hei’ is vanaf augustus 2022 te beluisteren als podcast. Gratis. Het hele jaar rond. De vertelling duurt zo’n 20 minuten en is bedoeld voor volwassenen en voor begeleide kinderen vanaf 8 jaar.

Hier verschijnt in augustus de audio-track

De beste plek om het verhaal van Marieke te beluisteren is waar zij ooit haar leven leefde: de Maashorst. Wandelend of zittend op een van de bankjes op de Kanonsberg en de Slabroekse hei. Maar languit thuis op de bank met je ogen dicht kan natuurlijk ook!


Stem: José Kuijpers
Tekst: Marc Isphording
Regie: Moniek Merkx
Opname-techniek: Stan Bes / Maaspodium Rotterdam
Soundtrack: Bart van Dongen
Fotografie: Willem Kuijpers
Productie: Theaterspoor
Educatie: Anne Dortmans en Danielle Verhagen / Kunst&Co.
Adviezen: Leny van Grootel, Adriaan Sanders (Heemkundekring Uden), Sara Giampaolo
Met dank aan: Maas Theater en Dans en Bibliotheek Uden (NOBB).


Het boek ‘Udense Vertellingen – In den hoek van het vuur’ werd geschreven door Kruisheer A. van den Elsen. De tekeningen zijn van de hand van Henk Spierenburg, oud-docent aan het Kruisherencollege. Het boek is in 1977 uitgegeven ter gelegenheid van de feestelijke opening van de nieuwe Openbare Leeszaal en Bibliotheek te Uden. Het is als inkijkexemplaar aanwezig op de Udense bibliotheek. Een pagina lezen? Klik dan hier.

Marieke was in 1938 de hoofdpersoon in de Udense musical avant-la-lettre: ‘Blind Marieken – de wondere sproke van O.L. Vrouw van Uden’, opgevoerd op de Markt bij het Prilleke.

Onderdeel van het Theaterspoor-project “Kom op verhaal in de Maashorst”.