Digitaal luisterhaal: Marieke, of: Het meiske en de paarse hei


Vraag een kenner waarom de heide in augustus van kleur verschiet en je krijgt een interessant verhaal over stikstof en heidebeheer en zo. In de Maashorst weten we beter. Luister maar naar het verhaal van Marieke…

… een verhaal waarin je zult ontdekken waarom de heide steeds weer paars kleurt en wat de ontmoeting tussen Marieke en Onze Lieve Vrouw ter Linde – 600 jaar geleden! – daarmee te maken heeft.

Het verhaal van Marieke werd bewaard in het boek ‘Udense vertellingen’. Marc Isphording bewerkte het tot een spannende vertelling waardoor je nooit meer over de hei zult wandelen zonder aan dit meiske te denken.

‘Marieke, of: Het meiske en de paarse hei’ is te beluisteren als podcast. Gratis. Het hele jaar rond. De vertelling duurt zo’n 18 minuten en is bedoeld voor volwassenen en voor begeleide kinderen vanaf 8 jaar.

https://www.nobb.nl/collectie/podcasts/podcast-het-meiske-en-de-paarse-hei.html

Daar kun je kiezen voor Spotify, Apple of Google Podcasts.

De beste plek om het verhaal van Marieke te beluisteren is waar zij ooit haar leven leidde: de Maashorst. Wandelend of zittend op een van de bankjes op de Kanonsberg* en de Slabroekse hei. Maar languit thuis op de bank met je ogen dicht kan natuurlijk ook! Of desnoods op de hei ergens anders in Nederland.

“Alles klopt en is zo mooi verzorgd, de stem van de actrice, de muziek, de kwaliteit van de opname. Er gaat rust vanuit maar je wil blijven luisteren.” Leny van Grootel


Tekst: Marc Isphording

Stem: José Kuijpers
Regie: Moniek Merkx
Opname en montage: Stan Bes / Maaspodium Rotterdam

Compositie en geprepareerde piano: Bart van Dongen
Viool en zang: Claire Adams
Opname: Eric van de Lest / Daltoon Studio in Eindhoven

Eindmontage: Bart van Dongen en Eric van de Lest

Fotografie campagnebeeld: Willem Kuijpers
Productie: Marc Isphording / Theaterspoor
Educatie: Anne Dortmans en Danielle Verhagen / Kunst&Co.
Adviezen: Leny van Grootel, Adriaan Sanders en Sara Giampaolo
Met dank aan: Maas Theater en Dans, Heemkundekring Uden en de NOBB

* Let op: De Kanonsberg is begrazingsgebied voor Exmoor pony’s en taurossen. Meer info: Wilde grazers in De Maashorst | Bezoek De Maashorst.


Het boek ‘Udense Vertellingen – In den hoek van het vuur’ werd geschreven door Kruisheer A. van den Elsen. De tekeningen zijn van de hand van Hein Spierenburg, oud-docent aan het Kruisherencollege. Het boek is in 1977 uitgegeven ter gelegenheid van de feestelijke opening van de nieuwe Openbare Leeszaal en Bibliotheek te Uden. Het is aanwezig op de Udense bibliotheek. Een pagina lezen? Klik dan hier.

Marieke was in 1938 de hoofdpersoon in de Udense musical avant-la-lettre: ‘Blind Marieken – de wondere sproke van O.L. Vrouw van Uden’, opgevoerd op de Markt bij het Prilleke.

Het is zeer waarschijnlijk dat toneelschrijver Jan Vuijsters zijn tekst baseerde op het verhaal ‘Waarom de heide in Augustus bloeit’ van H.J.M. van den Heuvel.


Onderdeel van het Theaterspoor-project “Kom op verhaal in de Maashorst”. Meer info op www.komopverhaalindemaashorst.nl