Digitaal luisterverhaal: Peerke Verschiet en de zomer zonder kersen

Een Theaterspoor-productie

Ken je Peerke? Peerke Verschiet? Hij is de vogelverschrikker van de oude kersenboomgaard. Hij draagt een blauwe jas met een grote, gele strik. Zijn broek is zwart met geel gestreept. Peerke is reusachtig. Laat twintig kinderen op elkaars schouders klimmen, nou zo groot is Peerke. Tenminste, als hij rechtop zou staan…

Maar Peerke ligt! Op zijn rug. In de modder. Zijn stokbeen is gebroken en maakt een gekke hoek. En ook zijn armen staan scheef. Gelukkig doet dit geen pijn, want Peerke heeft geen botten. Hij is gemaakt van kersenhout. Peerke probeert overeind te komen. Maar het lukt hem niet. ‘Dit is niet goed,’ mompelt Peerke. ‘Dit is he-le-maal niet goed…’

Zo begint het verhaal over Peerke Verschiet. Verhaal? Peerke is toch een mascotte uit de tijd dat ze in Uden nog jaarlijks grote Kersenfeesten organiseerden? Klopt. Maar nu is er ook een verhaal. Geschreven door Susanne Roos, op uitnodiging van Theaterspoor. Voor oud en jong, vanaf 4 jaar.

Het digitaal luisterverhaal staat op Spotify, Apple en Google Podcasts.
Let op: Je hoeft geen abonnement af te sluiten om te mogen luisteren.
Vind je dat te ingewikkeld? Klik dan hier.


Tekst: Susanne Roos
Stem: Ad van Iersel
Regie: Sofie van den Krommenacker
Opname-techniek: Lars Putter / LEF Studios Uden
Soundtrack en eindmontage: Sam ‘A la Bamalot’ Verstraten
Productie: Marc Isphording / Theaterspoor
Illustraties en vormgeving flyer: Erwin en Janneke van der Heijden / Voorbeeld Creatie


Onderdeel van het Theaterspoor-project “Kom op verhaal in de Maashorst”. Meer info op www.komopverhaalindemaashorst.nl

De Heemkundekring Uden heeft een tweetal uitgaven gemaakt over de kersen-geschiedenis van Uden: 1949: Officieel Kersenfeest en 1967: Van boomgaarden tot flats.

Daarnaast is in de Udense bibliotheek een tweetal boeken te vinden: ’n Bussel kersen; historie van de Udense veiling 1903 – 1993 van H.M. van den Elzen en Lof der zoetheid – de Ujese kers; glorieus verleden en… voorzichtige geboorte van Albert van Rosmalen.

Kijk ook eens op Kersencultuur – Udenarchief en Kersenboomgaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *